Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten naar een recentere versie.

HomeNieuws Zwerfkattenactie stad Dendermonde

Zwerfkattenactie stad Dendermonde

In het schrijven van de stad Dendermonde van 6 februari 2015 melden zij dat in enkele Dendermondse wijken de zwerfkattenpopulatie zal worden aangepakt.

De stad werkt hiervoor samen met de provinciale vereniging RATO vzw.

Zwerfkatten worden gevangen en onvruchtbaar gemaakt.

In wijk ‘Centrum’ gaat de vangactie door op maandag 16, dinsdag 17 en woensdag 18 februari 2015.
(Begijnhof, Brusselsestraat 24-76, Sint-Rochusstraat 1-39, Begijnhoflaan, Molenstraat)

Om te vermijden dat er huiskatten zouden gevangen worden, vraagt de stad om uw lievelingsdier een halsbandje aan te doen of binnen te houden op de vermelde dagen van kattenvangst. Zo weet RATO dat het niet om een verwilderde kat gaat indien ze in de vangkooi terecht komt.

Niemand heeft er belang bij om zijn eigen kat mee te laten vangen in de hoop ze gratis te laten steriliseren, want elke gevangen kat zonder bandje wordt eerst getest op kattenleucose en kattenaids. Wordt de kat positief bevonden, dan wordt hij/zij geëuthanaseerd. Op deze manier wil de stad Dendermonde een gezonde kattenpopulatie overhouden die de huiskatten niet meer kan besmetten met deze ziekten. Na de behandeling worden de katten terug in hun vertrouwd territorium geplaatst.

Uiteraard heeft de actie pas zin als ook de eigenaars van huiskatten hun verantwoordelijkheid opnemen. Zolang de huiskatten zich zonder beperkingen kunnen voortplanten, blijft het dweilen met de kraan open. We rekenen er dan ook op dat alle kattenliefhebbers zelf het nodige zullen doen om hun kat onvruchtbaar te laten maken of ze tenminste de pil te geven. Het is ook aangeraden om de eigen kat(ten) te laten chippen om eventuele misverstanden te vermijden.